dimarts, 16 de febrer del 2010

Arts i accidents

És absolutament necessària la correcció tècnica en una imatge?

Qui és el grau d'accidentalitat en un treball fotogràfic?

És més rellevant el procés de creació o el resultat final?


Amb aquestes tres qüestions Marcin Świostek ens convidava a veure la seva exposició (im)Perfecte al Cafè del carrer Ciutadans,. Parlo en passat perquè ha estat durant el mes de gener.

Respondre les preguntes proposades per l'autor de les fotografies ens portaria a fer una revisió dels molts canvis ontològics que ha sofert el terme art i les obres que es produeixen en el seu nom. –encara avui-, cosa que no faré. Només uns petits apunts, per apuntar.

Un dels canvis importants, respecte a la herència del renaixement, per exemple, seria de la perfecció tècnica -si ho volem entendre així-. Aquesta perfecció, entesa com el descobriment de la perspectiva ens apropa a la creació de simulacres del món, de idealitzacions de la natura. La transformació de les dues dimensions en tres que, a més a més, són capaces d'enganyar l'ull, amb una legitimació científica. També, però, cal dir que aquesta recerca no és casual, cap de les disciplines artístiques era considerada legítimament com a Ars liberals. Els arquitectes, els pintors o escultors havien estat considerats com els fusters, paletes o ferrers, per una qüestió senzilla: treballen amb les mans. Aquests treballs només són per aquells que pertanyen a una classe inferior, els estaments superiors eren educats per pensar i no per treballar. La geometria i les matemàtiques aplicades a les arts manuals ens portaran a considerar que les persones que creen artefactes també poden utilitzar el seu cervell per enganyar l'ull, per exemple. Aquest gran avanç arribarà imbatible fins al segle XIX -potser arriba fins avui?-, és també el mateix segle en que s'inventa la fotografia. Un artefacte que és capaç de reproduir el món, molt més acuradament que la mà del pintor i que, a més a més, capta la “realitat”. Fins a l'arribada del cinema i les realitats virtuals la fotografia complia el gran paper de mostrar-nos l'emmirallament del món.

Quin paper compleix avui en dia la fotografia? Encara necessita legitimar-se amb la correcció? Per quin motiu?

Plantejar-nos la correcció tècnica de la imatge es plantejar-nos també la correcció tècnica del món? I en tot cas, què és la correcció tècnica en una imatge? Què ens ha de mostrar o (de)mostrar una correcció tècnica? El grau d'accidentalitat aniria en aquest sentit lligat a la correcció, amb correcció no ha d'haver accidents i, evidentment, el resultat final és el que prima, no el procés.


Podem afrontar-nos a la fotografies exposades, almenys, per dos camins:

L'autor de la fotografia passava accidentalment pel carrer i li fan gràcia els maniquis i els fixa amb la seva càmera, però.. com no domina encara la seva màquina la foto li queda moguda i tècnicament incorrecta. La guarda a la seva capça de sabates i s'oblida d'ella.

També podem partir d'un jove preocupat per la influència perversa d'aquestes nines de plàstic sobre les joves, tan primes i perfectes –si es pot creure això-. Vol contribuir a través de l'art, productes artístics, cultura visual, i desenfoca la imatge per fer veure a la resta del món que el que realment fan els maniquís és desenfocar-nos a nosaltres i vendre'ns una realitat que no existeix. La mostra en una exposició titulada: Mode(s).

Que cadascú apliqui les tres preguntes allà on cregui i pensi el que vulgui del resultat final.

Amb l'exposició Marcin Swiostek ens ha donat l'oportunitat d'establir algunes discussions interessants, i això sempre s’ha d’agrair. Podem suposar que gran part de la seva intenció anava dirigida en aquest sentit i això sí que ho ha aconseguit, encara que les fotos no siguin correctes tècnicament, i pot ser algunes, inclús, accidentals.

Olga Taravilla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada